Alanınızdan en iyi şekilde yararlanmak ve muhteşem ve işlevsel bir bahçe tasarlamak zor olabilir. Ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, kendinizi bunalmış hissedeceksiniz; hemen vazgeçmeniz yeterli olabilir.
Pekala, “çenenizi kaldırın!” demek için buradayız. Sizin (ve diğer herkesin) seveceği bir bahçe tasarlamaya yönelik 15 ipucu için okumaya devam edin.
1. Amacı ve Stili Belirleyin
Birkaç arka bahçeye bakın ve bahçelerinin hepsinin farklı olduğunu göreceksiniz. Bunun nedeni, her ev sahibinin kendi isteklerine ve kişisel tarzına sahip olmasıdır.
Örneğin, evde yetiştirilen ürünler için bir sebze bahçesi dikmek isteyebilirsiniz. Veya dinlenmek için bir yer veya çocuklarınız için bir oyun alanı isteyebilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi, bahçenizin görünümü bu seçenekler arasında büyük ölçüde değişecektir.
Ayrıca, kişisel tarzınızı da hesaba katın. Yapısal bir insansanız, geometrik şekiller ve net hatlara sahip bir bahçeyi tercih edebilirsiniz. Öte yandan, daha özgür ruhluysanız, özgür bir tasarım size daha çok yakışacaktır.
Evinizin mevcut mimari tarzını da unutmayın . Ne de olsa, bahçenize çıkıp farklı bir dünyada (kötü bir şekilde) olduğunuzu hissetmek istemezsiniz.
2. Çevre ve İklimi Değerlendirin
Türkiye’de farklı dayanıklılık bölgeleri vardır ; sıcaklık aralıklarıyla ayrılırlar. Ancak bahçecilikte dayanıklılık bölgelerinden daha fazlası var. Ayrıca, sahip olduğunuz toprak tipinin yanı sıra dış mekanınızın aldığı nem ve güneş ışığına maruz kalma durumunu da hesaba katmanız gerekecektir.
Diyelim ki yazları sıcak ve kurak olan bir yerde yaşıyorsunuz. Bu durumda, sıcak havalarda gelişen kuraklığa dayanıklı bitkilerle uğraşmak isteyeceksiniz. Ve eğer kışları soğuk ve dondurucu olan bir yerde yaşıyorsanız, paranızın karşılığını en iyi şekilde alabilmek için dona dayanıklı bitkiler isteyeceksiniz.
Toprak çeşitlerine gelince, kumlu, killi ve tınlı vardır. pH seviyesini ve besin içeriğini görmek için sizinkini test ettirebilir ve bitki seçimlerinizi oradan yapabilirsiniz.
Güneş ışığına maruz kalma biraz daha karmaşıktır çünkü öylece dışarıya bakıp bunu hemen belirleyemezsiniz. Güneşin bahçenizde nasıl hareket ettiğini görmek için tüm gününüzü ayırın ve güneş ışığını en çok ve en az nereden aldığınızı not edin. Bu, bahçe düzeninizi daha iyi planlamanıza yardımcı olabilir.
3. Uygun Yeşilliği Seçin
Yukarıdakileri göz önünde bulundurarak bahçeniz için uygun yeşillikleri seçebilirsiniz. Ek olarak, bahçecilik seviyenizi de düşünmeniz gerekir. Ne de olsa, baş parmağınız yeşil olandan daha fazla siyahsa, dokunuşunuzla bir dakikadan kısa sürede solacak olan o pahalı ve huysuz bitkiyi satın almak istemezsiniz.
Seçeneklerinizi tartarken kendinizi sadece bitki ve çiçeklerle sınırlamayın. Çalılar, ağaçlar ve diğer peyzaj özelliklerini göz önünde bulundurun. Bunların hepsi bahçenize derinlik, yükseklik ve görsel ilgi katabilir.
4. Az Bakım Gerektiren Tesisleri Tercih Edin
Bu anlamda, yüksek bakım gerektiren tesislere bakarak kendinizi yormak istemezsiniz. Ve belki de henüz bir bahçıvan olarak o kadar rahat hissetmiyorsun. O zaman en iyi seçiminiz az bakım gerektiren bahçe bitkileri satın almaktır.
İdeal olarak, yerel bitkiler elde edersiniz ; zaten yerel çevre ve toprak koşulları için uygundurlar. Bu, çok fazla sulamaya, budamaya ve gübrelemeye ihtiyaç duymayacakları anlamına gelir. Bir bonus da, vahşi yaşamı çekmeleri ve desteklemeleridir!
Yıllık bitkiler yerine çok yıllık bitkileri de tercih edebilirsiniz. Tek yıllık bitkilerde olduğu gibi çok yıllık bitkileri tekrar dikmeniz gerekmez. Çok yıllık bitkiler ayrıca kök sistemlerini kurmak için zamanları olacağından daha az bakım gerektirir; sık sık döllenmeleri gerekmeyecek.
Bakımı daha da azaltmak için malç ve diğer doğal bahçe malzemeleri kullanın. Bunlar toprağınızın nemi tutmasına ve yabani ot büyümesini önlemesine yardımcı olabilir.
5. Bir Odak Noktası Oluşturun
Bir odak noktası her şeyi bir araya getirebilir ve kasıtlı olarak insanların gözlerini bir şeye çekebilir.
Şimdi soru şu, odak noktanız ne olmalı? Cevap, bahçenizin amacının ve tarzının ne olduğuna bağlıdır.
Dinlenmek için bir alansa, odak noktası büyük bir ağaç, heykel, çeşme veya su özelliği olabilir. Eğlenecek bir yer için, o zaman bir bank veya oturma alanı olurdu . Ve bir sebze bahçesi için, aşağı sarkan büyük trompet benzeri çiçeklerle birlikte sürünen kabak sarmaşıklarının bulunduğu kemerli bir yürüyüş yolu olabilir.
Odak noktaları oluşturmak için sert peyzajı da kullanabilirsiniz. Örneğin, dekoratif bir çit veya sevimli bir bahçe yolu, dış mekanınıza büyü katabilir.
6. Farklı Dokular ve Renkler Kullanın
Her şeyi ilginç kılmak için bahçenizde farklı dokuları ve renkleri harmanlayın. Bu, etrafta dolaşırken ve muhteşem yeşilliklere bakarken insanların ilgisini çekecektir.
Ziyaretçilerin bahçenizdeki güzel manzaralardan daha fazlasını deneyimleyebilecekleri duyusal bir bahçe bile yapabilirsiniz. Yaprakları tüylü, mumsu, sert, yumuşak vs. olan farklı bitkiler merak uyandırabilir. Konuklarınızın bahçenizde dolaşmasına ve ardından saatlerce konuşmasına neden olacak!
7. Kenarları ve Yolları Kullanın
Bir bahçenin yalnızca doğal unsurlardan oluşması gerekmez. Aslında, bunu yaparsanız dağınık ve düzensiz görünebilir. Güçlü bir odak noktanız olsa bile, bu hemen belli olmaz.
Ziyaretçileri bir yerden diğerine nazikçe yönlendirmek için kenarları ve yolları kullanabilirsiniz. Bu zor bir düzenlemedir, ancak mutlaka “zor” görünmesi gerekmez.
Örneğin, kenarlar için çakıl ve patikalar için taşlar, bitkilerinizi ve çiçeklerinizi tamamlayacaktır. Ayrıca, bahçenizi tanımlayabilir ve farklı renklere, dokulara, bitki türlerine vb. odaklanabileceğiniz bölümlere ayırabilirler.
8. Görsel İlgi Noktaları Ekleyin
Odak noktalarınıza ek olarak, bahçenizi görsel ilgi noktaları ile serpiştirmelisiniz. Bunlar, dış mekan alanınızı harikadan mükemmele taşıyacak şeylerdir.
Buraya bir su özelliği ve sebze bahçenizi çevreleyen küçük bir ahşap çit gibi bir bahçe yapısı ekleyin. Bu büyüleyici dokunuşlar, istediğiniz ruh halini yaratabilir; örneğin, su özellikleri, peluş dış mekan kanepenizde uykuya dalmanız için yatıştırıcı bir damlama sesi sağlayacaktır .
9. Yaban Hayatı Dostu Özellikleri Dahil Edin
Yaşadığınız yere bağlı olarak, yerel yaban hayatı mücadele ediyor olabilir. Olmasalar bile, onlara yiyecek, yıkanma yapıları ve barınak konusunda yardım etmek iyi bir davranış olabilir. Ayrıca, vahşi hayvanlar her zaman öngörülemezdir, bu nedenle bahçenizdeyken Tabiat Ana şovunu izlemekten asla sıkılmayacaksınız!
Ara sıra yaramaz sincap veya sincap da bulabilecek kuş besleyicileri koymayı düşünün. Bu tüylü canlılar sıcak bir yaz gününde serinleyebildikleri için kuş banyoları da harikadır.
Sevimli kuş ailelerine yakından ve kişisel bir bakış için yuva kutuları takın . Şanslıysanız, çiftler bahçenize biraz neşe getirmek için her yıl geri gelir.
10. Kapları Kullanın
Konteynerler, bahçe tasarımınıza renk ve çok yönlülük katmanın harika bir yoludur. Tüm şekillerde, boyutlarda ve malzemelerde bulunurlar, bu nedenle birkaç farklı bahçe tasarımı fikri oluşturmak için olasılıklar sonsuzdur.
Kapları kullanmanın birçok faydası vardır. Onları hareket ettirebildiğiniz için, çok az zaman veya çaba harcayarak bahçenizin görünümünü hızla değiştirebilirsiniz.
Balkon veya verandanız gibi yetişemeyecekleri yerlere de bitki ekleyebilirsiniz. Çok fazla alanınız yoksa ama yine de bir tür bahçeye sahip olmak istiyorsanız bu harika.
Ayrıca odak noktaları oluşturabilir ve dikey ilgi ekleyebilirsiniz. Çoğu zaman, dış mekanlarımızdaki dikey olasılıkları unuturuz, bu yüzden bu sizin parlama şansınız!
11. Dikey Bahçeciliği Düşünün
Dikey alanlardan bahsetmişken, bahçecilik yaparken yukarı doğru düşünün. Bu sadece yerden tasarruf sağlamakla kalmaz, aynı zamanda boyut da kazandırır. Yine, bu, küçük alanları olan insanlar için olağanüstü.
Dış mekanda sahip olduğunuz duvar, çit, kafes, asma sepet, modüler sistemler ve diğer dikey yüzeylere bitkilerinizi koyabilirsiniz. Kısa sürede, küçük bir bahçeniz olsa bile yemyeşil bir alan yaratacaktır.
Bu alanlar için bitki seçerken yetiştirme koşullarını göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Yapıların da güçlü ve güvenli olduğundan ve uygun drenaja sahip olduğundan emin olun.
12. Aydınlatmadan Yararlanın
Ev sahipleri, bahçelerini gün ışığında hayal ettikleri için aydınlatmayı unutma eğilimindedirler. Ama neden bahçenizden en iyi şekilde yararlanıp hava karardıktan sonra da kullanmıyorsunuz?
Aydınlatma, en iyi özelliklerinin tümünü vurgulayabilir ve aynı zamanda emniyet ve güvenlik sağlayabilir. Dış mekan alanınızda ilginç noktalar yaratmak için ortam, vurgu ve görev aydınlatmasının iyi bir kombinasyonunu kullanın. Ateş çukurları aydınlatma, ambiyans ve odak noktası sağlayabilir, böylece bir taşla çok sayıda kuş öldürür.
13. Mevsimsel Renk Şemaları Oluşturun
Tüm yıl boyunca aynı renk düzenini korumak sıkıcı olabilir. Bahsetmiyorum bile, bazı bitkiler ve çiçekler belirli mevsimlerde pek iyi olmaz.
Sezonluk renk şemaları oluşturarak her şeyi ilginç tutun. Aylar geçtikçe bahçe tasarımınız dinamik olacak ve en iyi çiçek ve yeşillikleri sergileyecek. Örneğin ilkbaharda lale, nergis ve sümbül, sonbaharda aster, yıldız çiçeği ve krizantem dikebilirsiniz.
Ambiyansa katkıda bulunmak için tonlarla oynayın. Örneğin, pastel renkler hafif ve eğlenceli olabilir, bu da ilkbahar için mükemmeldir.
14. Oturma Alanları Ekleyin
Bahçenizde saatler geçirmek istiyorsanız, bunu ayakta yapmak istemezsiniz. Oturma alanları, yorgun ayaklarınızı dinlendirebileceğiniz ve güzel bahçenizin görüntüsünü, sesini ve kokusunu içinize çekebileceğiniz olmazsa olmazlardandır.
Rahat, iyi görüş sağlayan ve açıkta olmayan yerleri seçin. Son nokta için bir seçeneğiniz yoksa, iyi yerleştirilmiş bir veranda şemsiyesi iyi çalışır. Ek olarak, kendilerini bütünleşmiş ve yersiz hissetmelerini sağlamak için diğer unsurlarla olan mesafeyi de hesaba katın.
Malzemeye gelince, tüm hava koşullarına dayanıklı hasır olağanüstü. Taşlarınız elementlere dayanacak ve gerektiğinde hareket etmek için hafif olacaklar.
Açık havada yemek yemeyi planlıyorsanız yan sehpalar veya hatta tam açık yemek takımları ekleyin .
15. Sürdürülebilir Bahçecilik Uygulamalarını Dahil Edin
Sadece bir gezegenimiz var, bu yüzden evinizi dekore ederken ve yükseltirken ona nazik davranmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Neyse ki, çevre dostu tasarımlar çoktur!
Dahil edebileceğiniz bazı sürdürülebilir bahçe uygulamaları şunları içerir:
- Organik ve doğal ürünler kullanmak
- kompostlama
- Akıllıca sulama (sabah erken veya akşam)
- Yağmur varili olması
- malçlama
- Tamamlayıcı ekim
- Yenilenebilir kaynakları kullanmak
Bu uygulamalarla karbon ayak izinizi azaltacaksınız. Daha da iyisi, bakım ve maliyetleri de azaltacaksınız!
İpuçlarımızla Bahçe Tasarlamak Çok Kolay
Bir bahçe tasarlamayı düşündüğünüzde aklınız karışabilir. Ancak, bu düzenli liste yardımcı olmak için burada.
Bahçenizin her santimetrekaresinden yararlanmakla kalmaz, aynı zamanda bir profesyonel tarafından tasarlanmış gibi görünmesini de sağlayabilirsiniz. Bir dahaki sefere insanları davet ettiğinizde, o kadar etkilenecekler ki peyzaj mimarınızın numarasını isteyecekler. Arkanıza yaslanın ve onlara her şeyi kendi başınıza yaptığınızı söyledikten sonra çenelerinin düştüğünü gördüğünüzde gülün!